Προκλήσεις σε περίοδο πανδημίας COVID19

by Admin
77 λεπτά
Προκλήσεις σε περίοδο πανδημίας COVID19

Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε ξαφνικά στην χώρα μας και στην πλειονότητα των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού ανατράπηκαν πολλές καταστάσεις, που μέχρι πρότινος ήταν δεδομένες. Η ανησυχία, το άγχος και ο φόβος παίζουν κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα. Αυτό αφορά την υγεία, τόσο τη δική μας, όσο και των κοντινών μας ανθρώπων. Όλοι έχουν κάποιον στον κοινωνικό τους περίγυρο, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει νοσηλευτεί και στο χειρότερο σενάριο έχει φύγει από τη ζωή. Ακόμα ένας τομέας, που προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα είναι ο εργασιακός, όπου πραγματοποιήθηκε αναστολή της εργασίας και εκ περιτροπής εργασίας. Σε πολλούς ανθρώπους μειώθηκε ο μισθός τους ή έχασαν τη δουλειά τους, προκαλώντας ένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Τέλος, η καραντίνα σαν διαδικασία από μόνη της δεν βοηθάει την κατάσταση, προκαλεί δυσφορία και απόγνωση. Οι επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο είναι γνωστές, τα αρνητικά συναισθήματα συνοδεύονται επίσης από σωματικά συμπτώματα.  

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους το αίσθημα της ανησυχίας είναι τόσο έντονο είναι γιατί αρχικά, πρόκειται για μια αβέβαια κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά, πότε θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση  και θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα, όπως επίσης και ποιο θα είναι το κόστος. Η ανησυχία επίσης εντείνεται, καθώς πρόκειται για μια διφορούμενη κατάσταση. Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν συνεχώς με πληροφορία και επικρατεί ένα αβέβαιο σενάριο, σχετικά με το μέλλον, πότε θα βγούμε από την καραντίνα, πότε θα επιστρέψουμε στην εργασία και την προηγούμενη ζωή μας. Τέλος, η πανδημία του κορωνοϊού είναι μία κατάσταση καινούρια και πολλές φορές το καινούριο τρομάζει.. Καθώς πρόκειται για μια καινούρια κατάσταση, δεν έχουμε προηγούμενα δεδομένα να στηριχθούμε.

Ως ένα  βαθμό, η ανησυχία είναι λογική, καθώς έχουν ανατραπεί πολλά πράγματα, που θεωρούσαμε δεδομένα. Ο κόσμος χρειάζεται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, όπως να οργανώσει την καθημερινότητά του, γιατί τα παιδιά δεν πηγαίνουν πια σχολείο και δεν έχει κάποιον να τα προσέξει. Η ανησυχία γίνεται όμως δυσλειτουργική, όταν ο άνθρωπος κατασκευάζει σενάρια με καταστροφικό τρόπο και κάνει αρνητική πρόβλεψη μέλλοντος. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της ρεαλιστικής ανησυχίας και της δυσλειτουργικής ανησυχίας είναι η χρονική τοποθέτηση. Στη ρεαλιστική ανησυχία, το πρόβλημα αφορά δυσκολίες επί του παρόντος (π.χ. Ποιος θα προσέξει τα παιδιά, τώρα που δεν πηγαίνουν σχολείο; ). Στη δυσλειτουργική ανησυχία, το πρόβλημα βασίζεται στο παρόν, αλλά έχει γνώμονα το μέλλον (π.χ. Ποιος θα προσέχει τα παιδιά, που δεν θα πηγαίνουν σχολείο;). 

Τι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα;

-  Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αν η ανησυχία μας είναι ρεαλιστική ή δυσλειτουργική.

-  Με ενσυνειδητότητα και αυτοσυμπόνια: σε δεύτερο στάδιο, χρειάζεται να εστιάσουμε στο παρόν και να βιώσουμε τα συναισθήματα χωρίς να έχουμε επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό μας. Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας ως έχουν και δεν ασκούμε κριτική αν αισθανόμαστε ανησυχία.

-  Ισορροπία: σίγουρα, έρχονται στιγμές ανησυχίας και είναι απόλυτα λογικό. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε με αυτές τις σκέψεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην πληροφορία που λαμβάνουμε και την καθημερινότητα, που δημιουργούμε βάση των νέων συνθηκών.

-  Ρουτίνα: είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια όμορφη ρουτίνα και να κάνουμε πράγματα, τα οποία μας ευχαριστούν. Σίγουρα, κάποια πράγματα και κάναμε και μας ευχαριστούσαν, όπως το να πηγαίνουμε γυμναστήριο, δεν θα μπορούμε να τα κάνουμε, όμως μπορούμε είτε να αξιοποιήσουμε άλλες συνήθειες, που μας ευχαριστούσαν (π.χ. να διαβάσω ένα βιβλίο) ή να ανακαλύψουμε νέες δραστηριότητες (π.χ. να κάνω μία κατασκευή).

-  Εξάσκηση στα θετικά συναισθήματα: δεν αρκεί μόνο να μην βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, αλλά να βιώνουμε και θετικά! Είναι σημαντικό να βιώνουμε την ικανοποίηση από τις ευχάριστες δραστηριότητες, που κάνουμε! Είναι σημαντικό να βιώνουμε την χαρά από τον χρόνο, που περνούμε με τους δικούς μας! Σε εποχές αβεβαιότητας, είναι σημαντικό να βιώνουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε. Πολλοί λένε ότι τους λείπε η καθημερινότητά τους και πως πράγματα, που είχαν δεδομένα, τώρα δεν είναι. Σε συνθήκες αβεβαιότητας, είναι ίσως ωφέλιμο να κάνουμε ανασκόπηση των πραγμάτων, που έχουν τελικά για εμάς ουσιαστική σημασία.